Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mitä tarkoittaa pentuneuvonta?
Yhdistyksen pentuneuvojat kertovat rodusta ja vastaavat rotuun liittyviin kysymyksiin. He opastavat pennuista kiinnostuneita löytämään kasvattajien yhteystiedot ja kertovat pentutilanteesta.

Paljonko rotukissa maksaa?
Venäjänsinisen kissanpennun hinta vaihtelee kasvattajakohtaisesti noin 800 -1200 euron välillä. Kauppahinta on kuitenkin aina kasvattajan ja pennunostajan välinen sopimus.

Voiko kissan maksaa osamaksulla?
Ostaja ja kasvattaja neuvottelevat keskenään osamaksuvaihtoehdosta.

Miksi rotukissa maksaa niin paljon?
Kissojen kasvatus on useimmiten harrastustoimintaa, jonka itseisarvo ei ole kissojen määrän lisääminen. Kasvatus tähtää rodun hyvinvointiin ja terveyden vaalimiseen sekä rodun ominaisuuksien kehittämiseen . Pentujen hinnalla kasvattajat pyrkivät kattamaan suurimmat kulut. Kasvatustoiminnasta aiheutuvia tavanomaisia kuluja ovat muun muassa siitoskissojen hankinta aina ulkomaita myöden, astutus- ja rekisteröintimaksut, kasvatuskissojen terveystestit, mikrosirutunnisteet, madotukset, tiineysajan tutkimukset, rokotukset, laadukas ruokinta (mahdolliset erikoistuotteet) ja hiekat. Aina kaikki ei myöskään suju ohjekirjan mukaan, jolloin eläinlääkärikulut saattavat moninkertaistua.

Soveltuvatko venäjänsiniset lapsiperheeseen?
Aktiiviset ja seuralliset venäjänsiniset sopivat sekä lapsiperheisiin että muiden lemmikkien kavereiksi. Kuitenkin tulee muistaa, että kissat ovat yksilöitä, joiden luonteenpiirteet poikkeavat toisistaan. Kasvattaja pyrkii parhaansa mukaan valitsemaan pentueesta sopivan kissan kuhunkin kotiin. Vanhemmilla on vastuu siitä, että lapset ja kaikki perheessä kyläilevät oppivat kunnioittamaan kissaa ja sen lepohetkiä. Oikein ja ystävällisesti käsitelty kissa on verraton kaveri myös lapsille.

Kannattaako kasvattajalle kertoa kissaa hankkiessani, että minulla on myös koira?
Onnistunut kissanhankinta perustuu ostajan ja kasvattajan väliseen luottamukseen. Molempien velvollisuus on antaa oikeaa tietoa kissan elinolosuhteista. Kissaliiton kauppasopimukseen sisältyy maininta ostajan velvollisuudesta antaa totuudenmukaiset tiedot kissan tulevista elinolosuhteista. Allekirjoituksellaan ostaja hyväksyy kauppasopimuksen sisällön.

Kauanko pentua joutuu odottamaan?
Viime vuosina venäjänsinisiä kissanpentuja on ollut hyvin saatavilla ympäri vuoden. Yhdistyksemme sivuilta löytyy pentulistat syntyneistä ja odotettavissa olevista pennuista. Kasvattajamme noudattavat Kissaliiton sääntöjä ja luovuttavat pennut aikaisintaan 12 viikon iässä.

Kuinka suuri osa syntyvistä pennuista on lemmikkitasoisia?
Venäjänsiniset pennut ovat pääsääntöisesti sekä kasvatus- että näyttelykelpoisia, joka ei tarkoita sitä, että ne olisivat myös näyttelyvoittajia. Venäjänsiniset pennut luokitellaan lemmikkitasoisiksi silloin, kun pennulla on esim. värivirhe tai sellainen rakennevirhe, joka sääntöjen mukaan estää kasvatuskäytön. Tällaisia pentuja rotuun syntyy harvoin.

Pitääkö rotukissa leikata?
Jos kissaa ei ole tarkoitus käyttää kasvatuksessa, on sekä kissan että omistajan etu, että se leikataan. Leikattu (kastroitu uros/steriloitu naaras) viettää onnellisen leppoisaa elämää lemmikkinä ilman 'hormonimyrskyjä' ja niistä aiheutuvia levottomia aikoja.

Voiko kissa ulkoilla?
Pääsääntöisesti kasvattajat eivät myy pentujaan ulkokissoiksi. Kissan ulkoilun tulee olla turvallista, jolloin se tapahtuu valvotusti valjaissa tai kissalle erityisesti rakennetussa ulkoilutarhassa. Myös verkotettu tai lasitettu parveke (lasit suljettuina tai avoimet kohdat verkotettuina) on monien kissojen suosiossa.

Mitkä ovat tavallisimmat kissan aiheuttamat allergia-oireet?
Yleisimmät oireet ovat allerginen nuha, silmäluomien ja silmän sidekalvon reaktiot sekä astma.
Suurin osa allergioista on niin lieviä, että niistä aiheutuu eläinaltistuksessa vain nuha- ja silmäoireita. Astmaatikoille oireitten pahentumiseen riittää epäsuora altistuminen kissan tai koiran hilseelle esim. julkisissa kulkuneuvoissa tai muissa paikoissa.

Kasvattaja kyselee minulta paljon asioita, pitäisikö loukkaantua?
Pääsääntöisesti kasvattaja haluaa tietää ostajan taustoista ja kyselee paljon, jo siinä tilanteessa kun otat häneen yhteyttä ensimmäistä kertaa. Kasvattajan tarkoitus ei ole loukata sinua, vaan kysymysten taustalla on toive löytää pennulle paras mahdollinen koti.